1. Ons ambetant voelen? Mag het?
home info publicaties zoeken



Status: Klaar, nog controleren     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2022-02-15   


1. Ons ambetant voelen? Mag het?


Zich ambetant voelen, mag het? Nee, het mag niet, aldus onze maatschappij, onze cultuur. Ons ambetant voelen is op zich "een mug", maar onze maatschappij maakt er een olifant van. En aangezien het in onze maatschappij en onze cultuur niet hoort, wordt het ook uit onze opvoeding geweerd: "dit hoort niet! Zich ambetant voelen mag niet!"

Mijn reactie: onze maatschappij moet dringend naar de psychiater. (1) Het is niet de mens in kwestie die psychisch ziek is, het is ons Westers schoonheidsideaal dat psychisch gestoord is. Met uiterlijke schoonheid op zich is niets mis, maar het botst wanneer innerlijke schoonheid ontbreekt. De meeste andere culturen zijn, zeker wat schoonheid betreft, minder psychisch gestoord.
Ons ambetant voelen is op zich "een mug", maar onze maatschappij maakt er een olifant van. Onze maatschappij is vaak, en ook hier, mensonvriendelijk. De achterliggende redenering is zoiets als: alles, inclusief de mens, is wat er uiterlijk waarneembaar is. Met gevoelens, emoties en dergelijke, ook gevoelens van zich ambetant voelen, daar moet je maar je plan mee trekken. Arme samenleving!
Het wordt hoog tijd dat ingezien wordt dat vooral de maatschappij ziek is, en dan is het moeilijk om als individueel mens gezond te blijven, midden in een zieke omgeving.

Het grote probleem is niet het zich ambetant voelen op zich, dit is slechts een klein probleem, of nog beter gezegd: dit is wat het is, niet meer en niet minder.

Waarom voelen we ons ambetant? Meestal is dit omdat ons zelfbeeld - het beeld dat we van onszelf hebben - niet, niet meer, overeenkomt met ons eigen innerlijk. Dit zelfbeeld wordt voor een heel groot deel bepaald door onze omgeving, onze cultuur en onze opvoeding. En wie bepaald onze omgeving, onze cultuur en onze opvoeding? Juist, onze psychisch gestoorde samenleving, zeker op het vlak van schoonheid. Je moet er uiterlijk mooi uitzien, en als je bijvoorbeeld anorexia hebt, dan is dit maar zo. Je ziet er mooi uit, de rest is detail.

Gelukkig komt hier verandering in. Het staat zelfs goed om Zen te zijn. De slinger was heel ver doorgeslagen, en is aan het terugkeren.


----


Deze tekst maakt deel uit van een drieluik:




(1) Vermoedelijk wordt dit door slechts heel weinig psychiaters betwist. Zie o.a. "Pleidooi voor een beetje ongelukkig zijn" van Dirk de Wachter.



Printvriendelijk